Programma ‘Elke druppel de grond in’ valt in de prijzen
In ‘Elke druppel de grond in’ staan grondeigenaren centraal. Waterschap Rijn en IJssel ondersteunt hen met kennis en begeleiding, maar ook met de uitvoering. Rob Groot Kormelink is deelnemer van het eerste uur. Aan de keukentafel vertelt hij samen zijn zoon Noud en met Leon Klein Tank en Henry Mentink van het waterschap over wat het hen allemaal brengt.
Met al 700 deelnemende grondeigenaren en ruim 500 uitgevoerde maatregelen, zoals duikerafsluiters, stuwen, verondiepen van watergangen en gestuurde drainage heeft het programma 'Elke druppel de grond in' al veel mooie resultaten bereikt. Daarom riepen de bezoekers van het Nationaal Deltacongres dit programma uit tot winnaar van het Zonnetje. Dat is de prijs voor een initiatief waarin de water- en de ruimtelijke opgave op zo’n manier samenkomen en dat dit een voorbeeld voor anderen is. “Dat was een mooie dag in Almere” zegt Rob.
Henry vult aan: “Het was super dat Rob en Jan Willem er als deelnemers bij waren. En niet alleen de projectleiders. Het is zo’n mooi project, we leren ontzettend veel van elkaar. Want wie weet er nu beter hoe het op het land werkt dan de eigenaar zelf?”
Samen doen
“Het programma is onderdeel van de Aanpak Droogte Achterhoek en Liemers” vertelt Leon. “De weersomstandigheden worden steeds extremer en daar zijn we nog niet op ingericht. We moeten het samen regelen, want we zijn samen verantwoordelijk voor het waterbeheer.”
Henry: “Samen met de grondeigenaren bouwen we kennis op over hoe het bodem- en watersysteem functioneren en waar belemmeringen en kansen liggen. We gaan met elkaar het weiland in om te kijken hoe de bodem in elkaar steekt. Van daaruit komen we tot gezamenlijk gedragen maatregelen op de juiste plek. Samen leren over hoe het systeem functioneert is ontzettend belangrijk! We kunnen daarbij als waterschap ook veel leren van grondeigenaren die vaak al tientallen jaren de plaatselijke gronden kennen.”
Urgentie in Lievelde
Leon: “We zijn onder andere hier in Lievelde begonnen omdat de urgentie hier hoog was. Het gebied is namelijk, kwetsbaar voor klimaatverandering. Dit komt onder andere door de ligging van het gebied op het Oost-Nederlands plateau. Het gebied is door de bodemopbouw en de ligging snel te droog en te nat.” Rob vult aan: “Hier zijn we helemaal afhankelijk van water dat uit de lucht valt. Er komt verder niks voorbij. Dat regenwater moeten we dus zo goed mogelijk zien vast te houden.”
Op het land van Rob zijn inmiddels een paar sloten gedempt. “Drainage die eerder in de sloot uitkwam, kunnen we nu aansturen met buizen en stuwen. Zo kunnen we kiezen of we water laten weglopen of juist vast willen houden.”
Eigen beslissing, eigen kracht
Het gestuurde drainagesysteem is eenvoudig. Rob kan de drainage met een schuif hoger of lager draaien. Daarmee wordt het water in de bodem vastgehouden of wordt het teveel aan water afgevoerd. Rob: “Na de eerste maatregelen hebben we de buren gevraagd of zij ook wat willen. Zo houden we nu in een groter gebied het water vast. Wat ik fijn vind, is dat we het waterpeil zelf kunnen regelen. Niet iedere beslissing is makkelijk en je moet ver vooruit kijken. Maar het is wel ònze beslissing en dat voelt goed.”
“We zetten mensen echt in hun kracht met dit project!” zegt Henry. Meteen beginnen alle mannen aan tafel te glunderen. Leon: “We kijken samen hoe het werkt en we verkennen samen de mogelijkheden. We hebben eigenlijk allemaal hetzelfde doel.”
Discussie
Inmiddels draait Noud van 19 ook volop mee in het project. “Je kunt zien dat de jeugd meer geduld heeft” lacht Leon. Noud vertelt: “We hebben inderdaad wel eens discussie: moeten we niet nog even wachten voor we water laten weglopen? We kunnen zelf het grondwaterpeil volgen dus dat geeft ons wel goed inzicht. Maar onze koeien willen ook wel eens naar buiten kunnen, dus dat is soms best een lastige keuze.”
Het waterschap houdt in de gaten of alles goed gaat en adviseert waar nodig. “Dat samenwerken en kennis opbouwen van onderaf is echt uniek!” zegt Leon. “Rob heeft heel veel mensen enthousiast gemaakt dus we gaan zeker nog door met dit programma!”
Over ‘Elke druppel de grond in’
Waterschap en grondeigenaren voeren onder andere samen bodemonderzoek uit in het veld. De deelnemers delen hun kennis over het land met elkaar en met het waterschap. Over hoe het bodem- en watersysteem werkt én over het grondgebruik en het landschap. Deze stap is belangrijk voor het vertrouwen in de samenwerking, het vergroten van de bewustwording en om te bepalen welke maatregel op welke plek het beste werkt.
Zo leren grondeigenaren om ook in de toekomst bij verschillende weersituaties zo goed mogelijk om te gaan met water. Deelnemers zijn agrarische grondeigenaren en eigenaren van natuurgronden, maar ook particuliere grondeigenaren. Naast grondeigenaren werkt het waterschap samen met partners zoals de Provincie Gelderland en de gemeente Oost Gelre aan een betere balans tussen te nat en te droog.
Gedempte watergang met gestuurde drainage.