Ontwikkeling omgeving gemeentehuis
De ontwikkeling van het gebied rondom het gemeentehuis in Lichtenvoorde is weer een stap verder. Inmiddels is de visie voor het gebied rondom het gemeentehuis besproken en vastgesteld in de gemeenteraad. We praten u graag even bij.
Wat besloot de raad en waarom
De gemeenteraad heeft de visie goedgekeurd. De raadsleden vroegen wel om een aantal aanpassingen. Ook willen de raadsleden een aantal zaken zeker stellen. Zo vinden ze woningbouw erg belangrijk. Dat willen ze dus graag versnellen.
Over het voormalig schoolgebouw St. Jorisschool aan de Varsseveldseweg:
- De raad handhaaft hier de sociaal-maatschappelijke functies.
- Het gebouw blijft eigendom van de gemeente.
- De exacte invulling van het gebouw wordt de komende tijd onderzocht.
Over de voormalige Rabobank-locatie aan de Raadhuisstraat:
- De raad kiest hier voor appartementen en niet voor twee grondgebonden bouwkavels.
- De visie moet worden uitgewerkt in een plan voor tenminste 16 betaalbare appartementen. Vanwege de ligging bij het centrum vindt de raad dit een goede plek voor appartementen. In de uitwerking kijken we naar de vormgeving en situering van het gebouw, dat het gebouw passend is in de bestaande (woon)omgeving, naar het parkeren en voor welke doelgroep(en) we willen bouwen.
- Met ProWonen wordt overlegd of op deze locatie sociale huur mogelijk is.
- De ontwikkeling van deze locatie in de planning naar voren halen.
De raad wordt tussentijds bijgepraat over de verdere planuitwerking.
Hoe gaan we verder?
De komende periode starten we met het uitwerken van de visie naar een wijziging van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). Daarmee maken we de functiewijzigingen van maatschappelijk naar wonen mogelijk voor het voormalige postkantoor, de rietgedekte villa en de voormalige Rabobanklocatie. Onze planning is om het definitieve omgevingsplan uiterlijk in het 4e kwartaal van dit jaar door de raad te laten vaststellen. Daaraan voorafgaand leggen we het ontwerp-omgevingsplan ter inzage voor zienswijzen.
Betrekken van omwonenden en belanghebbenden
In de verschillende fasen van de ontwikkeling van dit gebied betrekken we omwonenden en belanghebbenden. Hieronder leest u over de inloopbijeenkomsten op 28 november 2023 en 28 maart 2024.
Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelen en uitnodigingen voor (inloop)bijeenkomsten voor dit project? Schrijf u hieronder dan in voor de digitale nieuwsbrief.
Digitale nieuwsbrief
Inloop 28 maart 2024
Bij deze bijeenkomst presenteerden we de 2 overgebleven voorkeursmodellen na de 5 onderzoeksmodellen. Zo’n 35 mensen hebben de modellen bekeken en een toelichting gekregen van projectmedewerkers. Kijk voor de voorkeursmodellen, het plangebied en het proces, hieronder bij 'Meer informatie'.
Uitleg 2 modellen
Model 1 laat aan de overzijde van het gemeentehuis (voormalige Rabobank-locatie) een kleinschalig appartementencomplex zien met een aantal parkeerplaatsen voor de bewoners. Model 2 toont op die plek twee nieuwe vrijstaande woningen met parkeren op eigen terrein. In beide modellen is een parkeerkoffer bedacht met 35-40 openbare parkeerplekken.
Aan de zijde van het gemeentehuis is de visie in beide modellen gelijk. Beide modellen tonen aan de achterkant van het gemeentehuis ongeveer 45-55 parkeerplaatsen.
Het gebouw van het oude postkantoor blijft bestaan en wordt in oude staat hersteld waar dat mogelijk is. Er is voorlopig een woonfunctie aan toegekend. Of dit ook echt woningen worden, en of het dan koop of huur is, is nog niet duidelijk.
Het voormalige schoolgebouw blijft behouden en wordt waar mogelijk in oude staat hersteld. De bedoeling is om hier maatschappelijke functies in te huisvesten. Of hier een andere gebruiker voor wordt gezocht of dat de gemeente het gebouw blijft gebruiken, is nog niet duidelijk.
Genodigden
Voor deze bijeenkomst hebben we omwonenden en belangstellenden uit de buurt en uit het centrum van Lichtenvoorde uitgenodigd. Ook gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd. In totaal zo’n 90 mensen. De bijeenkomst is ook bekendgemaakt in de projectgroep Geef Lichtenvoorde Kleur.
Inloop 28 november 2023
Tijdens deze inloopbijeenkomst waren de verschillende studiemodellen te zien die zijn gemaakt door het stedenbouwkundig adviesbureau. Er waren modellen met vrijstaande woningen, appartementen voor jongeren en ouderen, zorgappartementen en met meer en minder parkeergelegenheid. Aanwezigen konden reageren op de modellen. Deze reacties nemen we mee bij de verdere uitwerking van de modellen. Van de 5 modellen blijven er naar verwachting 2 of 3 over.
Genodigden
Deze bijeenkomst organiseerden we voor omwonenden en belanghebbenden in de buurt en het centrum. We hebben 40 huishoudens uitgenodigd. De bijeenkomst is ook bekendgemaakt in de projectgroep Geef Lichtenvoorde Kleur.