Ontwikkeling omgeving gemeentehuis

Stap 1 is gezet

In de omgeving van het gemeentehuis liggen kansen voor diverse ruimtelijke ontwikkelingen. Maar dat vraagt wel om een visie waarin we de vrijkomende locaties en de inrichting van de openbare ruimte onderzoeken. 

De ontwikkeling van het gebied is weer een stap verder 

Inmiddels is deze visie voor het gebied rondom het gemeentehuis opgesteld. In de visie staan diverse beleidskeuzes voor thema’s als parkeren, gemeentelijk vastgoed, wonen, klimaatadaptatie/duurzaamheid en de fasering. 

Collegebesluit en raadsvoorstel 

Het College van burgemeester en wethouders heeft op 12 november met de visie ingestemd. De visie gaat nu voor vaststelling naar de gemeenteraad. Die moet dit voorstel goedkeuren en krediet beschikbaar stellen. Op 3 december 2024 behandelt de Raadscommissie het voorstel. Op 17 december 2024 komt de visie in de Raadsvergadering aan bod.

Wat zijn de belangrijkste punten in de visie:

  • We willen het voormalige postkantoor aan de Raadhuisstraat 7 en 9 verkopen voor wonen.De cultuurhistorische waarde moet behouden blijven.
  • We willen de voormalige bedrijfsruimte van de oude Rabobank aan de Raadhuisstraat 6 (met de rieten kap) verkopen zodat daar een woning van gemaakt kan worden. De cultuurhistorische waarde moet ook hier behouden blijven.
  • We willen twee bouwrijpe kavels voor vrijstaande woningen aan de Raadhuisstraat 4 verkopen. Daarnaast komen ook parkeerplaatsen voor bezoekers en medewerkers van de gemeente.
  • We willen een bouwrijpe kavel voor een vrijstaande woning aan de Middachtenstraat verkopen.
  • We willen de oude school aan Varsseveldseweg 8-14 houden en gebruiken voor de gemeentelijke organisatie en verhuren voor maatschappelijke functies.
  • Het parkeerterrein achter het gemeentehuis wordt aangepast, waarbij we het aantal parkeerplaatsen vergroten. Ook vergroenen we de directe omgeving van het gemeentehuis.

Hoe gaan we verder?

Begin 2025 starten we met de uitwerking van de visie naar wijziging van het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan). We beginnen met de aanpassing van het oude schoolgebouw. Daarna volgen de andere delen van de visie.

Betrekken van omwonenden en belanghebbenden 

In de verschillende fasen van de ontwikkeling van dit gebied betrekken we omwonenden en belanghebbenden. Hieronder leest u over de inloopbijeenkomsten op 28 november 2023 en 28 maart 2024.

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelen en uitnodigingen voor (inloop)bijeenkomsten voor dit project? Schrijf u hieronder dan in voor de digitale nieuwsbrief. 

Inloop 28 maart 2024

Bij deze bijeenkomst presenteerden we de 2 overgebleven voorkeursmodellen na de 5 onderzoeksmodellen. Zo’n 35 mensen hebben de modellen bekeken en een toelichting gekregen van projectmedewerkers. Kijk voor de voorkeursmodellen, het plangebied en het proces, hieronder bij 'Meer informatie'. 

Uitleg 2 modellen

Model 1 laat aan de overzijde van het gemeentehuis (voormalige Rabobank-locatie) een kleinschalig appartementencomplex zien met een aantal parkeerplaatsen voor de bewoners. Model 2 toont op die plek twee nieuwe vrijstaande woningen met parkeren op eigen terrein. In beide modellen is een parkeerkoffer bedacht met 35-40 openbare parkeerplekken.

Aan de zijde van het gemeentehuis is de visie in beide modellen gelijk. Beide modellen tonen aan de achterkant van het gemeentehuis ongeveer 45-55 parkeerplaatsen.
Het gebouw van het oude postkantoor blijft bestaan en wordt in oude staat hersteld waar dat mogelijk is. Er is voorlopig een woonfunctie aan toegekend. Of dit ook echt woningen worden, en of het dan koop of huur is, is nog niet duidelijk. 

Het voormalige schoolgebouw blijft behouden en wordt waar mogelijk in oude staat hersteld. De bedoeling is om hier maatschappelijke functies in te huisvesten. Of hier een andere gebruiker voor wordt gezocht of dat de gemeente het gebouw blijft gebruiken, is nog niet duidelijk. 

Genodigden

Voor deze bijeenkomst hebben we omwonenden en belangstellenden uit de buurt en uit het centrum van Lichtenvoorde uitgenodigd. Ook gemeenteraadsleden zijn uitgenodigd. In totaal zo’n 90 mensen. De bijeenkomst is ook bekendgemaakt in de projectgroep Geef Lichtenvoorde Kleur.

Inloop 28 november 2023 

Tijdens deze inloopbijeenkomst waren de verschillende studiemodellen te zien die zijn gemaakt door het stedenbouwkundig adviesbureau. Er waren modellen met vrijstaande woningen, appartementen voor jongeren en ouderen, zorgappartementen en met meer en minder parkeergelegenheid. Aanwezigen konden reageren op de modellen. Deze reacties nemen we mee bij de verdere uitwerking van de modellen. Van de 5 modellen blijven er naar verwachting 2 of 3 over.

Genodigden

Deze bijeenkomst organiseerden we voor omwonenden en belanghebbenden in de buurt en het centrum. We hebben 40 huishoudens uitgenodigd. De bijeenkomst is ook bekendgemaakt in de projectgroep Geef Lichtenvoorde Kleur.