Ontdek het woningverbeterplan: hoe werkt het?
Voor huiseigenaren met een huis van voor 1992 is er sinds kort het gratis woningverbeterplan. Want zeker aan deze huizen valt het nodige te verbeteren. Met dit plan komt een erkend adviseur langs om uw huis en verbruik in beeld te brengen. Hieruit volgt een maatwerkadviesrapport, speciaal voor uw situatie. Ook bij Maroeska Tanck-Boots uit Lievelde kwam zo’n energieadviseur. Hoe verloopt zo’n bezoek?
Start aan de keukentafel
Het bezoek begint aan de keukentafel. Mitchel Pastoor, de energieadviseur van het Energieloket, stelt eerst een paar vragen. Hoe oud is het huis? Zijn er bouwtekeningen of rekeningen van bijvoorbeeld zonnepanelen of de verwarmingsketel? Waarom heeft u het woningverbeterplan aangevraagd?
Maroeska en haar man hebben al veel gedaan om hun huis te isoleren en te verduurzamen. “We hebben zonnepanelen, het dak vervangen en geïsoleerd, en nieuw glas geplaatst. Nu willen we van het gas af. Dat is niet makkelijk, want we hebben geen standaard huis met gewone verwarming, maar heteluchtverwarming. Het huis is sinds de aanleg uitgebreid en het systeem kan het niet meer aan.”
Thermostaat van op de automaat
“We proberen wel zo zuinig mogelijk te stoken. We hebben een houtkachel en een gaskachel als extra warmtebron.” De kat verhuist inmiddels van de bank naar een lekker warm plekje voor de gaskachel.
“De thermostaat hebben we niet meer automatisch ingesteld. We zetten nu de verwarming naar behoefte hoger, dat scheelt enorm. We koken al op inductie dus die stap hebben we al gezet. Ook moeten we nog een keer onze wasdroger vervangen, want die draait op gas. Hij is wel heel snel trouwens dus we wachten tot hij aan vervanging toe is.”
Koudeval
Na het gesprek meet Mitchel de hele woning in. Met alle ruiten in het huis van Maroeska is dat nog een hele klus. “We hebben hier veel verbouwd. Oorspronkelijk had dit huis allemaal kleinere, losse kamers, dus overal moesten ramen in. Nu is dat best lastig.” Mitchel vult aan: “Je krijgt dan ook sneller koudeval. Zo’n ruit houdt niet bepaald de warmte vast. Daarom zie je ook dat radiatoren meestal onder het raam zitten, dat haalt de ergste kou weg.”
Kieren
“We ervaren meer comfort sinds we de muren hebben geïsoleerd en HR++ glas hebben” zegt Maroeska. “Waarschijnlijk zijn toen ook veel kieren gedicht. Dat scheelt 80 procent in het comfort wat je ervaart”, lacht Mitchel. “Hoe is het in de zomer? Kun je dan het huis goed koel houden? Dat is wel lastig met al die ruiten. Meestal redden we het wel zonder weg te bakken.”
Buiten en binnen
Aan de buitenkant checkt Mitchel de muur op gaten van de spouwmuurisolatie. Hij maakt overal foto’s van en bekijkt de kruipruimte. Uiteindelijk meet hij het hele huis in. Na het gesprek gaat hij op kantoor aan de slag om een rapport te maken van zijn bevindingen. Over een paar weken weet Maroeska precies wat haar verbruik is. Maar ook wat ze nog kan doen om haar huis voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.
Ook inzicht en advies krijgen?
Wilt u ook weten hoe uw huis presteert? En wat u nog kunt doen om uw huis te verduurzamen? Vraag dan een gratis woningverbeterplan aan via het Energieloket.