Klimaatverandering Oosteres

Het klimaat verandert en daarvan merken we steeds vaker de gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan hittestress en wateroverlast. Om deze negatieve gevolgen te beperken, passen de we de openbare ruimte aan (adaptatie). Door sterk te vergroenen en het water in de wijk te houden. Daarmee zorgen we voor verkoeling. En door te vergroenen vergroten we ook de biodiversiteit. En dat is belangrijk voor planten en dieren om in de wijk te kunnen (over)leven.

Stapje verder

In de Oosteres willen we graag nog een stapje verder gaan. Door ook jou als bewoner te stimuleren om je tuin te verduurzamen en te vergroenen. Of door af te koppelen. Dit hoef je niet alleen te doen. We helpen je graag met advies, materialen en uitvoering. Zo draag je ook als bewoner een belangrijk steentje bij om de wijk klaar te maken voor de toekomst. 

Ontstenen en vergroenen

De tuin vergroenen begint met het verwijderen van bestrating om ruimte te maken voor meer groen. Wil je hier aan meewerken en bestratingsmateriaal verwijderen? Dan helpen we je graag. In het voorjaar en najaar maken we een aantal ophaalrondes door de hele wijk. De exacte tijdstippen maken we bekend in een nieuwsbrief. Wanneer we bij je in de straat aan het werk zijn, dan kun je de stenen en tegels aanbieden aan de uitvoerder. Hij zorgt ervoor dat de materialen worden afgevoerd.

De Groene Ruyt helpt ons met het vergroenen van de wijk. Groenspecialist Dyon Temming komt per fase bij elke bewoner aan huis om advies te geven over verduurzamen en vergroenen. Voor elk huishouden in de Oosteres stellen we een gratis groenpakket beschikbaar. Je hebt hierbij de keuze tussen 1 boom, 2 struiken, 10 vaste planten of 20 bloembollen in meerdere soorten. Tijdens het huisbezoek vertelt Dyon meer over de mogelijkheden en kun je jouw keuze aangeven. Ook bespreken we de mogelijkheden voor het planten van hagen op de erfscheidingen tussen de particuliere tuinen en de straat. De levering van het groen gebeurt in het plantseizoen.

Dyon Temming

Afkoppelen

Het afkoppelen van de regenpijp van het riool draagt bij aan een duurzamer, toekomstbestendig en prettiger woonklimaat. In onze ambities voor een duurzame Oosteres willen we 100% van de huishoudens afkoppelen. Dit is een mooie uitdaging, waarin we de medewerking van alle bewoners nodig hebben. Samen zetten we een positieve stap vooruit!De gemeente vergoedt de kosten van de standaard oplossing om af te koppelen.

Onze afkoppelcoach Hennie Konink komt bij het begin van elke nieuwe fase aan huis voor informatie en advies. Hij bekijkt de situatie bij jouw woning en helpt je bij het maken van de keuze voor de beste oplossing.

Hennie Konink

Waarom afkoppelen? 

Het hemelwater afkoppelen van het riool heeft verschillende voordelen, voor jou als bewoner van de Oosteres, maar ook voor het milieu:

Voorkomen van wateroverlast: Door hevige regenbuien kan het riool overbelast raken, hierdoor blijft er water in de straat staan of kan het zelfs omhoog komen via het toilet. Door hemelwater af te koppelen, verminderen we de druk op het rioolstelsel en beperken we wateroverlast. Gezonde en koelere leefomgeving: Door het water op eigen terrein en in de wijk op te vangen helpen we het grondwater op peil te houden. Meer water in de bodem betekent dat bomen en planten beter groeien. Deze zorgen voor een groene en koele leefomgeving. Meer biodiversiteit: Door regenwater af te koppelen en bijvoorbeeld in vijvers of wadi's op te vangen, creëer je een leefomgeving voor andere soorten planten en dieren. Kostenbesparing: Doordat er minder regenwater in het riool terecht komt, hoeft het waterschap minder afvalwater te zuiveren.

Een eenvoudige oplossing voor het afkoppelen van de regenpijp.

Samen trots!

 Het bouwteam wil met deze aanpak zorgen we voor een bloeiende natuur, een prettige leefomgeving en een toekomstbestendige buurt. Groene straten met diverse planten, vogels die fluiten en tuinen die opbloeien na een regenbui. Samenwerken met als resultaat: samen trots op een groene Oosteres!