“In 3 jaar tijd telde ik 110 soorten nachtvlinders in mijn tuin”
Telkens opnieuw is het spannend om te zien wat er is morgens in de emmer zit. Een avond van tevoren zet Dinie ten Brinke uit Lichtenvoorde haar emmer op een kleine verhoging in haar tuin. Het blauwe ledlicht op de deksel is voor enkele nachtvlinders uitnodigend genoeg om zich te komen verstoppen tussen de eierdozen onderin in de emmer. Deze keer hebben we geluk, zegt Dinie. Heel voorzichtig haalt ze het deksel van de emmer.
Ik wist heel weinig over nachtvlinders, vertelt Dinie. Behalve dat je ze ziet als je ‘s avonds in de zomer lekker buiten zit. Ongeveer 3 jaar geleden las ik een artikel in de krant. ‘Help mee nachtvlinders tellen in Oost Gelre’ was de oproep van de Vlinderstichting. Dat was bedoeld om meer informatie te krijgen over de nachtvlindersoorten in onze gemeente. Voordat ik er erg in had, had ik me aangemeld en begon ik met mijn eigen led-emmer nachtvlinders te lokken, te tellen en te bestuderen. Er ging een nieuwe wereld voor me open!
Wereld die je niet kent
Het verbaasde Dinie dat er in haar eigen tuin zo veel verschillende soorten nachtvlinders voorkomen. In de afgelopen 3 jaar telde ik maar liefst 110 verschillende soorten. En dat worden er vast nog meer, want er komen nog steeds nieuwe bij. Ik vind het heel bijzonder om meer over nachtvlinders te leren. Sommige vlinders zijn zo prachtig getekend. In ons jachtige leven staan we er eigenlijk niet bij stil dat er zo veel leven om ons heen is. Gewoon, in je eigen achtertuin. Ik vind het belangrijk om nachtvlinders te tellen. Want er zijn er minder op dit moment. Dus is het nodig om de soorten in stand te houden die er nu zijn.
Zorgen dat nachtvlinders blijven bestaan
We kunnen zelf heel makkelijk zorgen dat nachtvlinders blijven bestaan, legt Dinie uit. Bijvoorbeeld door veel geurende bloemen in de tuin of op je balkon te zetten. Zo is de vlinderstruik een bekende plant die vlinders aantrekt. Maar ook teunisbloemen, vlambloemen, kamperfoelie en ligusterhagen zijn heel populair bij nachtvlinders. Ze leggen er zelfs hun eitjes in. Tegelijkertijd bestuiven de vlinders de bloemen van de planten, zodat ook die blijven bestaan. En zo grijpt alles in elkaar.
Paardenbloemen vind je overal. Wonderlijk om te zien hoeveel verschillende soorten nachtvlinders en andere insecten daarop afkomen. Het zijn gewoon winkels vol nectar!
We dragen bij aan het geheel
De nachtvlinders zelf zijn weer voedsel voor andere dieren, gaat Dinie verder. Voor vleermuizen bijvoorbeeld. En de vogels vangen de rupsen en voeren hun jongen ermee. Een heel rijk leven zie je zo aan je voorbij trekken. We dragen allemaal bij aan het grotere geheel, als onderdeel van onze omgeving. Met bomen verderop in de straat en een park in de buurt. Het hoeft echt niet veel te kosten om dieren naar je tuin of balkon te trekken. Als je planten hebt, komen de dieren daar vanzelf op af.
Tips van Dinie voor meer biodiversiteit
- Koop een zakje met zaden van wilde bloemen en zaai ze in je tuin. U staat versteld van de vlinders die hier naartoe komen.
- Geen geld voor planten? De afdeling Groei & Bloei van Oost Gelre houdt 2 keer per jaar een plantenmarkt waar u gratis planten kunt krijgen.
- Denk aan een bak met water in je tuin: ook insecten hebben water nodig.
- Leg een klein rijtje dakpannen in je tuin. Dat staat niet alleen leuk, het geeft dieren ook een rust- en schuilplaats. Ze kunnen er lekker in kruipen.
- Wilt u meer weten over vlinders? De gratis app ObsIdentify helpt te bepalen om welke soort het gaat. Lid worden van de Vlinderstichting kan natuurlijk ook.
Bekijk de video!
Bekijk hier het videofilmpje met de prachtige tuin van Dinie.
Dinie ten Brinke opent de ledemmer in haar tuin in Lichtenvoorde (foto: Rick Mellink).