"Het Flierbeekpark is toch ons kindje"
Lichtenvoordenaar Andre van Harxen zet zich in voor de Stichting Marke Vragender Veen (SMVV) en de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA). Hij werkt mee aan verschillende projecten, zoals in het Wentholtpark. Hij vertelt wat hij allemaal deed voor het Flierbeekpark en andere groene projecten.
Andre kwam in 1988 in Lichtenvoorde wonen. Een van zijn eerste activiteiten was het inrichten van het Flierbeekpark. "In die tijd had de vorige wethouder het erover om hier een groene long te maken. Of ik samen met de buurt wilde nadenken over wat wij wilden. Denk aan bomen, gras, struiken, water, noem maar op. Iedereen kon erover meepraten.†Nu is het Flierbeekpark niet meer weg te denken. En het onderhoud doet de buurt nog steeds samen. "Het is toch een beetje ons kindje", vertelt Andre. "Ik maai af en toe met de bosmaaier. Dan gooi ik bij iedereen een briefje in de bus: volgende week gaan we harken. Dat doen we dan en daarna drinken we nog een glaasje. Zelfs de kinderen harken af en toe mee."
Het begint bij de bodem
Welke tips heeft Andre voor Oost Geldenaren die ook zoiets met de buurt willen beginnen? "Ten eerste: ik kom graag met die mensen in contact! Ik vind het leuk om mee te denken. Het begint altijd met de bodem, dus eerst moet je bodemonderzoek doen. Daarmee bepaal je wat mogelijk is, daarna kun je plannen maken. Je hebt ook iemand nodig die voorop gaat. En continuïteit. Je kunt niet na 2 jaar zeggen: ik stop ermee, bekiek ’t ow maor. Want de kracht van natuurbeheer zit in op elk moment dezelfde dingetjes doen."
60 kilometer berm
Andre ziet genoeg plekken in Oost Gelre waar we met biodiversiteit aan de slag kunnen. "Vroeger zaaide de gemeente in alle bermen en langs de stoepen van de gemeente gras in. Dat was gemakkelijk. Nu zaait de gemeente daar kruidenmengsels, dat is een goed begin. In Oost Gelre zijn alle bermen bij elkaar opgeteld iets van 60 kilometer lang. Een enorme oppervlakte als je het bij elkaar optelt! En zo zijn er meer plekken waarvan je ziet dat het de goede kant op gaat."
"Maar zeg nou eerlijk, heb je zo’n last van die paardenbloem?
We moeten eigenlijk omdenken
"We moeten eigenlijk op een andere manier denken en de waarde van al die bloemen en planten gaan zien. Sommige mensen zijn eraan gewend om alles strak te hebben. Maar zeg nou eerlijk, heb je zo’n last van die paardenbloem? We weten allemaal wel dat bijen belangrijk zijn. Bijen hebben de nectar van bloemen nodig. Het gaat dus om de hele cirkel van de natuur, dat daar geen gaten in vallen."
Tips van Andre voor meer biodiversiteit
- Zaai kruidenrijk gras of bloemenmengsels in je tuin.
- Maai niet te vaak en gun kruiden die vanzelf opkomen ook een plekje.
- Maai niet wanneer de bloemen bloeien. Of maai om bloemstroken heen.
- Laat bladeren en dode planten liggen. Goed voor de bodem en het scheelt werk. De bladeren vormen een schuilplaats voor bijvoorbeeld egels.
De echte koekoeksbloem houdt van vochtige tot drassige grond en komt voor in het Flierbeekpark.
Andre van Harxen komt graag met u in contact als u ook plannen heeft voor meer biodiversiteit in uw buurt.
Bekijk de video!
Bekijk ook het videofilmpje waarin Andre van Harxen vertelt waarom hij biodiversiteit belangrijk vindt: