Duurzaam verbouwen kan altijd nog duurzamer

17 juli 2024
Nieuws

Toen Ruud Engelbarts en Susan Berends een energierekening van bijna € 1000,- kregen, besloten ze het roer om te gooien. Ze woonden al 4 jaar in hun woning uit ongeveer 1930 met energielabel G in Lichtenvoorde. Inmiddels zijn ze bijna klaar met een megaverbouwing die een half jaar heeft geduurd. Hun woning krijgt straks waarschijnlijk label A++ en wordt duurzaam en energieneutraal.

Hoge kosten 

Ruud en Susan zijn enthousiast over de stappen die ze al hebben gezet. Monsters van de materialen die ze hebben gebruikt, liggen op tafel. “We betaalden meer aan gas en stroom dan aan de hypotheek. Niets was geïsoleerd en alles was nog enkel glas toen we dit huis kochten. We hebben alles gestript en opnieuw aangelegd: bijna alles doen we zelf. Onze ouders helpen ons en we wonen tijdelijk bij Susans moeder. Over een paar weken is het af en dan kunnen we hier nog jarenlang fijn wonen.” 

Vloer 

Ruud vertelt: “Toen we een keer begonnen waren, wilden we de verbouwing echt duurzaam aanpakken. Zo zijn we gaan werken met zoveel mogelijk bio-based materialen. We gebruiken speciaal isolatiemateriaal op basis van houtvezel en glas. De vloer hebben we met 30 centimeter schuimglas geïsoleerd. Daaroverheen hebben we vloerverwarming aangelegd met een 10 centimeter dikke Poraver dekvloer. Voor de afwerking hebben we een egaline laag aangebracht met een coating. Ooit komt er nog hout op, maar voor nu is het even goed zo.” 

Plafond en wanden 

“In het plafond hebben we 30 centimeter houtwol geblazen”, legt Ruud uit. “We hebben alle plafonds afgetimmerd met vuren vloerplaten. Dat ziet er mooi uit en het hout geeft een warme sfeer. Het past ook mooi bij de balken in het huis. Voor de wanden gebruiken we 20 centimeter dikke voorzetwanden van houtvezel. De buitenwanden hebben een damp-open structuur. Ze nemen binnen het ‘leefvocht’ op en laten dat door naar buiten. Dit zorgt voor een erg gezond leefklimaat en het geeft meer wooncomfort en woonkwaliteit. De muren en kozijnen zijn nu zo’n 35 centimeter dik. Dat kost binnen wel een paar centimeter aan leefruimte. Maar die dikke muren houden ook de warmte buiten in de zomer. We hebben aluminium steel look kozijnen geplaatst met hoog rendement isolatieglas. We hebben alle binnenwanden zelf met leem gestukt. Het is misschien niet super strak, maar dat past wel bij deze woning. Niet alles is recht, maar scheef leeft!” 

Zorgvuldig kiezen 

“We hebben zelf alles uitgezocht,” zegt Susan, “maar gelukkig kregen we ook advies van het Bouw Gezond, Bio-based kennis- en informatiecentrum in Eibergen en van onze installateur Mark Lammers. Deze natuurlijke bouw- en isolatiematerialen zijn qua kosten vergelijkbaar met ‘normaal’ materiaal uit de bouwmarkt, maar je moet de juiste keuzes maken. Dan kun je heel veel al op basis van biologische materialen aanschaffen.” 

Duizend liter duurzaam warm water 

Ruud loopt met ons naar de schuur waar een enorm buffervat staat. Op het dak van de schuur liggen 72 heat pipes die zorgen voor warm water. “We konden ook een kleiner opslagvat nemen, maar door deze grote hoeveelheid heeft u veel minder temperatuurschommelingen. We hebben nu 1000 liter water om te kunnen douchen en om het huis te verwarmen via vloerverwarming. Doordat ons huis nu goed geïsoleerd is, is water rond de 20 à 25 graden hiervoor al voldoende. De warmtepomp is al geïnstalleerd en houdt op niet-zonnige dagen het buffervat op de juiste temperatuur. Ook komen er nog zonnepanelen op het dak, dus uiteindelijk zijn we energieneutraal.” 

Wat kost zo’n mega duurzame verbouwing? 

Ruud en Susan vertellen: “Wij hebben ruim 1 ton geïnvesteerd. We hebben ons hele huis aangepakt, van kelder tot zolder en alles ertussenin. Maar met een extra hypotheek vallen de maandelijkse lasten reuze mee en zijn wij zelfs maandelijks goedkoper uit nu onze energiekosten wegvallen.” 

Ruud en Susan hebben alle stappen gefotografeerd tijdens de verbouwing. Dat is heel fijn, want zo is goed te zien welke stappen er allemaal bij zo’n verduurzaming horen. 

Tips 

Ruud en Susan hebben tot slot nog wat waardevolle tips: 

  1. Plan uw verbouwing goed en doe grondig onderzoek naar duurzame materialen en technieken. 
  2. Vraag advies bij deskundige centra zoals het Bouw Gezond, Bio-based kennis- en informatiecentrum. 
  3. Maak gebruik van subsidies en financiële regelingen voor duurzame bouwprojecten. 
  4. Documenteer elke stap van uw verbouwing om inzicht te krijgen en anderen te kunnen helpen. 
  5. Ga eerst voor een goede basis: de technische, niet-zichtbare zaken zoals isolatie en leidingwerk. Een mooie keuken of kek bankstel kan later altijd nog worden aangeschaft. 
  6. Heeft u toch al alles open liggen in het huis? Bereid dan alle kabels en installatiewerk al voor, ook al sluit u dit nog niet direct aan. Zo hebben wij nu een compleet ventilatiesysteem door de muren liggen, maar dat gaan wij later pas aansluiten en installeren. 

Wilt u advies over hoe u uw huis ook duurzaam kunt aanpakken? Kijk dan eens op Energieloket Achterhoekexterne-link-icoon.